Laureaci Lauru - U Radzikowskich w Ratuszowej

Mazowsze

Justyna Janusz 2022-06-01 08:29:36 liczba odsłon: 3034
Wojciech Radzikowski fot. Aga Król

Wojciech Radzikowski fot. Aga Król

Tu chleby są wypiekane na zakwasie, który jest prowadzony od ponad 90 lat!

Najstarszą istniejącą do tej pory siedlecką piekarnię założył w 1930 roku Stanisław Wereda, dziadek obecnych właścicieli. Lokal miał 35 m2 i od początku mieścił się naprzeciwko siedleckiego „Jacka”. Potem piekarnię przez długi czas prowadziły kobiety: najpierw matka Julianna Wereda z synem Ryszardem Antolakiem, później jej córka Danuta Radzikowska z mężem Antonim. Teraz prowadzą ją trzej bracia: Dariusz, Mirosław i Wojciech Radzikowscy. Zmienia się zarządzanie firmą, ale przepisy na chleb i bułki pozostają niezmienne od lat.

W latach 30. ubiegłego wieku Stanisław Wereda chleb piekł w nocy, a rano rozwoził go po okolicznych targach i gospodach. Podczas okupacji, gdy w Siedlcach pojawili się Niemcy, Julianna Wereda musiała piec chleb dla okupantów. Ryzykując życie, część wypieków przekazywała Żydom ze znajdującego się obok getta. Gorzej było, gdy w Siedlcach zjawili się Rosjanie. Oni też wymagali pieczenia chleba dla siebie, tyle że rozliczali piekarzową z każdego grama mąki. Nie pozwalali jej wziąć dla swoich dzieci nawet bochenka chleba.

W czasach komunizmu mimo niesprzyjających warunków do prywatnej działalności, Radzikowscy zaopatrywali w chleb niemal wszystkie okoliczne GS-y. Szybki rozwój gospodarki rynkowej i globalizacja wymusiły zmiany w małej firmie. Gdy przejęli ją synowie Danuty Radzikowskiej, przeprowadzili restrukturyzację. Przebudowano piekarnię, rozszerzono asortyment, w sklepie dodatkowo tworząc klimatyczną kawiarenkę w centrum miasta. Tylko przepisu na chleb nie zmieniono.

– Do upieczenia chleba potrzebne są proste składniki, jedynie mąka, woda, sól, zakwas no i czas – mówi Wojciech Radzikowski. – Trzeba też wiedzieć, jak prowadzić zakwas i ciasto. – Globalizacja z jednej strony zwiększa dostęp do produktów żywnościowych, a z drugiej powoduje zanikanie tradycji i eliminowanie żywności regionalnej i lokalnej – dodaje.

Za cel postawił sobie promocję lokalnej żywności. Dzięki temu w Siedlcach powstał mazowiecki oddział Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, promujący nasze lokalne produkty.

W Ratuszowej można od 5 rano codziennie kupować tradycyjne znane pieczywo, w tym: bułki poznańskie, kajzerki, grahamki, chleby razowiec marszałkowski, razowy ratuszowy, bagietki, naturalne ciasta i ciasteczka.

Produkty z Ratuszowej należą do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, posiadają znak Jakość Tradycja. Chleby marszałkowski i ratuszowy z Piekarni Radzikowskich zdobywały nagrody na wielu targach i konkursach. Są polecane przez lekarzy diabetologów dla osób chorych na cukrzycę.

Ten chleb można przechowywać tydzień, a w lodówce nawet dłużej.

– Mamy coraz liczniejszą rzeszę klientów w Siedlcach i w całej Polsce, bo rośnie świadomość społeczna, dotycząca zdrowej, dobrej tradycyjnej żywności – dodaje Wojciech Radzikowski. 


– By upiec chleb, potrzeba kilku prostych składników: mąka, woda, sól i zakwas. Jednak trzeba wiedzieć, jak to zrobić – podkreśla Wojciech Radzikowski.

Bardzo ważne jest odpowiednie „prowadzenie” zakwasu. Bo trochę inaczej przygotowuje się chleb w zimny dzień, trochę inaczej, gdy jest ciepło. Inaczej, gdy pada deszcz. Gdyby w Ratuszowej stosowali gotowe mieszanki, takie elementy nie grałyby roli. Ale w tej piekarni dystrybutorzy mieszanek nie mają czego szukać.

Czytaj także

Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.