Zamek w Liwie zaprasza na kolejną interesującą (i smakowitą) imprezę. Tym razem będzie to festiwal „W zamkowej kuchni na Szlaku Książąt Mazowieckich”.
plakat
Zamek w Liwie zaprasza na kolejną interesującą (i smakowitą) imprezę. Tym razem będzie to festiwal „W zamkowej kuchni na Szlaku Książąt Mazowieckich”.
Festiwal odbędzie się w sobotę, 9 lipca, w godz. 11-20. Poprowadzi ją Łukasz Modelski – historyk sztuki, historyk średniowiecza, dziennikarz i kucharz, autor książek: „Mała historia kuchni. Dzieje się je” oraz „Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek”, w których pasjonująco opowiada o kulinarnej tradycji. Jest też jednym z redaktorów radiowej „Dwójki”, gdzie opowiada o ludziach, miejscach oraz tradycyjnych produktach i potrawach.
Łukasz Modelski przyznaje, że pasję do kuchni odkrył we Francji podczas studiów, a pielęgnuje ją do dzisiaj. Osoby, które odwiedziły w maju Zamek w Liwie w czasie „Weekendu Francuskiego”, już znają pana Łukasza. Podczas festiwalu „W Zamkowej Kuchni na Szlaku Książąt Mazowieckich” poprowadzi rozmowy z mistrzami kuchni z Polski i Ukrainy oraz z wystawcami. Zaprezentuje potrawy kuchni huculskiej i ukraińskiej, m.in. opowie, skąd wziął się barszcz ukraiński.
Wśród gości będą m.in.: Krystyna Zgódka – zawodowa plebańska kucharka, która opowie o gotowaniu tradycyjnym, Ihor Lylo – profesor Uniwersytetu Lwowskiego, który opowie o tradycyjnej kuchni lwowskiej oraz Małgorzata Buttitta – dziennikarka, autorka książek kulinarnych, która przedstawi dawne książki kucharskie Wojciecha Wielądki, przepisy Marcjanny Oborskiej oraz kucharzy pałacowych Ossolińskich i Ogińskich.
Nie zabraknie też innych atrakcji: degustacji potraw kuchni polskiej i ukraińskiej, pierogowej bitwy, degustacji wina ukraińskiego, koncertu muzyki ukraińskiej oraz pokazu grupy szermierczej Karabela. Wstęp wolny. (sej)
najstarsze
najnowsze
popularne