XIV Festiwal Kuchni Regionalnej - z wiśniowym smakiem

Siedlce, Wiśniew

Aga Król 2022-07-18 22:25:56 liczba odsłon: 45844

XIV Festiwal Kuchni Regionalnej „z wiśniowym smakiem” - fot. Aga Król

W Wiśniewie odbył się XIV Festiwal Kuchni Regionalnej „z wiśniowym smakiem”, który rozpoczął się Polką Wiśniewską.

Festiwal Kuchni Regionalnej rozpoczęła Polka Wiśniewska.

Krzysztof Kryszczuk wójt gminy Wiśniew przywitał gości. Potem uroczysta ceremonia zasypywania młodych wiśni na nalewkę, którą skosztować będzie można podczas przyszłorocznego festiwalu. Zebrane owoce pochodzą ze wszystkich sołectw gminy Wiśniew.

Festiwal to promocja gminy Wiśniew w regionie poprzez rozpowszechnianie najlepszych potraw, produktów i nalewek obowiązkowo z wiśni.

- Dziękuję wszystkim paniom z KGW, które wzięły udział w konkursie na potrawę „z wisienką w tle”, za pięknie przygotowane stoiska i wspaniałe potrawy. Gratuluję zwycięzcom! Dziękuję Komisji oceniającej potrawy. Jednocześnie nie zazdroszczę państwu, ponieważ wybrać tę najlepszą potrawę z tylu wspaniałości było bardzo, ale to bardzo trudno – mówił Krzysztof Kryszczuk.

Nie zabrakło tradycyjnie konkursu kulinarnego, w którym wzięło udział 11 grup. W potrawach oceniano: smak, oryginalność, łatwość przyrządzania. Wszystkie zaprezentowane potrawy były wysokiej jakości.  

Komisji w składzie:

Klaudia Budny - Finalistka IV Edycji Master Chef- przewodnicząca komisji Urszula Dudziak - piosenkarka jazzowa, kompozytorka i autorka tekstów, Anna Karwowska - właściciel restauracji i hotelu SPA Miód Lawenda, Adam Filipczuk - z Dworu Mościbrody, Beata Izdebska - przedstawiciel organizacji pozarządowych, Bożena Wyrębek- sekretarz komisji przyznała miejsca konkursowe:

I miejsce zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich Wiśniew - za potrawę „Gęsia wątróbka na puree jabłkowym z wiśniami", II miejsce dla Koła Gospodyń Wiejskich Mroczki za „Rolady z kozim serem i wiśniami”, a III miejsce zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich Wólka Wiśniewska za wykwintny „Tort biszkoptowy z frużeliną wiśniową”.

Wyróżnienie otrzymało KGW Łupiny za „Pasztet wieprzowo-drobiow z żurawiną i wiśniami”. Wyróżnienie otrzymała również  Hanna Jastrzębska z Łupin za wykwintny „Boczek pieczony z wiśniami”.

 

 

Komentarze (3)

Komentarz został dodany

Twój komentarz będzie widoczny dopiero po zatwierdzeniu przez administratora

Dodanie komentarza wiąże się z akceptacją regulaminu

  • najstarsze

  • najnowsze

  • popularne

Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.