W Wiśniewie odbył się XIV Festiwal Kuchni Regionalnej „z wiśniowym smakiem”, który rozpoczął się Polką Wiśniewską.
XIV Festiwal Kuchni Regionalnej „z wiśniowym smakiem” - fot. Aga Król
W Wiśniewie odbył się XIV Festiwal Kuchni Regionalnej „z wiśniowym smakiem”, który rozpoczął się Polką Wiśniewską.
Festiwal Kuchni Regionalnej rozpoczęła Polka Wiśniewska.
Krzysztof Kryszczuk wójt gminy Wiśniew przywitał gości. Potem uroczysta ceremonia zasypywania młodych wiśni na nalewkę, którą skosztować będzie można podczas przyszłorocznego festiwalu. Zebrane owoce pochodzą ze wszystkich sołectw gminy Wiśniew.
Festiwal to promocja gminy Wiśniew w regionie poprzez rozpowszechnianie najlepszych potraw, produktów i nalewek obowiązkowo z wiśni.
- Dziękuję wszystkim paniom z KGW, które wzięły udział w konkursie na potrawę „z wisienką w tle”, za pięknie przygotowane stoiska i wspaniałe potrawy. Gratuluję zwycięzcom! Dziękuję Komisji oceniającej potrawy. Jednocześnie nie zazdroszczę państwu, ponieważ wybrać tę najlepszą potrawę z tylu wspaniałości było bardzo, ale to bardzo trudno – mówił Krzysztof Kryszczuk.
Nie zabrakło tradycyjnie konkursu kulinarnego, w którym wzięło udział 11 grup. W potrawach oceniano: smak, oryginalność, łatwość przyrządzania. Wszystkie zaprezentowane potrawy były wysokiej jakości.
Komisji w składzie:
Klaudia Budny - Finalistka IV Edycji Master Chef- przewodnicząca komisji Urszula Dudziak - piosenkarka jazzowa, kompozytorka i autorka tekstów, Anna Karwowska - właściciel restauracji i hotelu SPA Miód Lawenda, Adam Filipczuk - z Dworu Mościbrody, Beata Izdebska - przedstawiciel organizacji pozarządowych, Bożena Wyrębek- sekretarz komisji przyznała miejsca konkursowe:
I miejsce zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich Wiśniew - za potrawę „Gęsia wątróbka na puree jabłkowym z wiśniami", II miejsce dla Koła Gospodyń Wiejskich Mroczki za „Rolady z kozim serem i wiśniami”, a III miejsce zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich Wólka Wiśniewska za wykwintny „Tort biszkoptowy z frużeliną wiśniową”.
Wyróżnienie otrzymało KGW Łupiny za „Pasztet wieprzowo-drobiow z żurawiną i wiśniami”. Wyróżnienie otrzymała również Hanna Jastrzębska z Łupin za wykwintny „Boczek pieczony z wiśniami”.
najstarsze
najnowsze
popularne