Niezależnie od tego, czy jesteś bardzo zajęty, czy po prostu chcesz zwiększyć spożycie warzyw, poniżej znajdziesz kilka strategii, które pomogą Ci to osiągnąć. Dostęp do warzyw musi być tak prosty, jak to tylko możliwe. Oznacza to, że nie wszystkie muszą być lokalne, organiczne i świeże – jeśli to dla ciebie bardzo ważne, idź na całość, ale nie jest to konieczne. Wprowadzenie warzyw do diety jest ważniejsze niż skupianie się na jedzeniu „doskonałym”, a to oznacza czasami poleganie na wygodzie.
Wyeliminuj siekanie
To nie zadziała w przypadku każdego warzywa, ale wiele z nich można kupić już gotowych do gotowania. Pomyśl o młodej marchewce, pokrojonych w plasterki pieczarkach, pomidorkach koktajlowych i młodym szpinaku. Niezależnie od tego, czy bierzesz je na szybką przekąskę, czy wrzucasz do prostych i szybkich w przygotowaniu potraw, pokrojone warzywa nie wymagają przygotowania, oszczędzając czas w kuchni. Możesz kupić gotowe, posiekane produkty ze sklepu albo zrobić to samodzielnie, przyszykowując warzywa na początku tygodnia.
Zdecyduj się na mrożone i puszkowane
Jeśli zależy Ci na wygodzie bez dodatkowych opłat, zdecyduj się na warzywa mrożone i konserwowane. Wbrew temu, co mogłeś słyszeć, takie produkty są tak samo pożywne jak świeże. Warzywa mrożone są zbierane w szczytowej dojrzałości i błyskawicznie mrożone. Warzywa w puszkach często zawierają dodatek sodu, co może być dla Ciebie problemem, ale wiele firm oferuje produkty o jego niskiej zawartości. Warzywa mrożone i w puszkach są świetne, ponieważ wytrzymują długo, są niedrogie, prawie nie wymagają przygotowania i sprawdzają się w różnych potrawach. Posiadanie ich pod ręką ułatwia dodawanie witamin, minerałów i błonnika do każdego posiłku.
Zdrowe przekąski
Mimo najlepszych starań, w niektórych obiadach może nadal brakować warzyw. W porządku. W dni kiedy grafik jest szczególnie napięty, warto starać się jeść trochę warzyw jako przekąski. Zwykle podjadamy orzechy i owoce, jogurt i musli, baton energetyczny lub ser i krakersy. A tymczasem plasterki ogórka lub papryki z hummusem, marchewka z masłem orzechowym, pasta warzywna do kanapek lub filiżanka zupy – wszystko to jest pysznym urozmaiceniem diety i pomaga zwiększyć spożycie warzyw w ciągu dnia.
Wykorzystaj wolnowar
Wolnowar to elektryczne urządzenie do przyrządzania potraw na wolnym ogniu w niższej temperaturze niż inne metody gotowania, takie jak pieczenie, gotowanie i smażenie. Ułatwia to bezobsługowe gotowanie przez wiele godzin potraw np. pieczeni, zup, gulaszu i innych potraw (w tym napojów, deserów i dipów). To znakomity sposób na zaoszczędzenie czasu, zwłaszcza gdy mamy wiele obowiązków na głowie – dzieci, pracę czy obowiązki domowe. Wystarczy posiekać warzywa, dodać źródła białka i węglowodanów i wszystko wrzucić do wolnowaru. Można również przygotować większe danie, żeby ją odpowiednio poporcjować i mieć zdrowe i pożywne dania na kilka dni.
Używaj sosów zakupionych w sklepie
Warzywa muszą być smaczne, abyś mógł je zjeść. W chwili, gdy nie mamy czasu na przygotowywanie kreatywnych marynat, dressingów i sosów dobrze polegać na opcjach zakupionych w sklepie. Niezależnie od tego, czy jest to zestaw do sałatek z pysznymi dodatkami i dressingiem, pesto czy inne sosy – gotowce to szybki i pyszny sposób, by urozmaicić warzywa.