Jeśli nie przepadacie za piernikami, to te ciasteczka idealnie je zastąpią.
Ciasteczka orzechowo-migdałowe
Jeśli nie przepadacie za piernikami, to te ciasteczka idealnie je zastąpią.
Ciasto jest bardzo plastyczne, można z niego wykrawać różne kształty. Można również dekorować. Idealne na szybką przekąskę lub na zimny wieczór. Wtedy najlepiej smakują z ciepłym mlekiem!
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg mąki
- 25 dkg cukru
- 40 dkg masła
- 20 dkg orzechów laskowych
(zmielonych na sypko)
- 5 dkg migdałów (zmielonych na sypko)
- 6 żółtek
- ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 cukry waniliowe
WYKONANIE:
Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Później wałkować i wykrawać kształty foremkami. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza aż do zrumienienia.
Przepis nadesłała pani Renata - mama Karolinki, która dekoruje ciasteczka.
najstarsze
najnowsze
popularne