Przepis na ciasteczka orzechowo-migdałowe - idealne na święta!

Mazowsze

Justyna Janusz 2022-12-21 13:51:13 liczba odsłon: 1317
Ciasteczka orzechowo-migdałowe

Ciasteczka orzechowo-migdałowe

Jeśli nie przepadacie za piernikami, to te ciasteczka idealnie je zastąpią.

Ciasto jest bardzo plastyczne, można z niego wykrawać różne kształty. Można również dekorować. Idealne na szybką przekąskę lub na zimny wieczór. Wtedy najlepiej smakują z ciepłym mlekiem!

SKŁADNIKI:
- 0,5 kg mąki
- 25 dkg cukru
- 40 dkg masła
- 20 dkg orzechów laskowych
(zmielonych na sypko)
- 5 dkg migdałów (zmielonych na sypko)
- 6 żółtek
- ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 cukry waniliowe

WYKONANIE:
Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Później wałkować i wykrawać kształty foremkami. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza aż do zrumienienia.

Przepis nadesłała pani Renata - mama Karolinki, która dekoruje ciasteczka. 

Komentarze (1)

Komentarz został dodany

Twój komentarz będzie widoczny dopiero po zatwierdzeniu przez administratora

Dodanie komentarza wiąże się z akceptacją regulaminu

  • najstarsze

  • najnowsze

  • popularne

Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.