Ser podpuszczkowy dojrzewający Honoraty Cieślak, prowadzącej indywidualne gospodarstwo rolne Rososz w powiecie mińskim...
Ser podpuszczkowy dojrzewający Honoraty Cieślak, prowadzącej indywidualne gospodarstwo rolne Rososz w powiecie mińskim...
Wśród 82 zgłoszonych do konkursu przysmaków znalazły się: wyroby piekarnicze - ciasta, chleby, słodycze oraz pieczone: mięsa, szynki i kiełbasy. Licznie reprezentowane były także sery – twarogowe, żółte, typu mozarella, dojrzewające oraz przetwory owocowe i warzywne, miody, a także napoje – nalewki i piwa. Kapituła Konkursu oceniała je na podstawie ich: smaku, walorów wizualnych, estetyki i funkcjonalności opakowania oraz metody wytwarzania.
Wybrano 12 laureatów (po 6 w kategoriach Mazowieckie Produkty Żywnościowe oraz Mazowieckie Produkty Tradycyjne i Naturalne). Dodatkowo przyznano 2 wyróżnienia. Uroczyste wręczenie nagród odbędzie się 25 marca.
W kategorii mazowiecki produkt tradycyjny i naturalny rywalizowały produkty, które powstały bez udziału środków chemicznych, wytwarzane dzięki naturalnym procesom technologicznym, według tradycyjnej receptury. Surowce tych produktów pochodziły z upraw ekologicznych i rolnictwa zintegrowanego.
Listę lauteatów konkursu znajdziecie TUTAJ. (opr. Ana)