Jeśli gotowanie cię bawi, a jedzenie sprawia przyjemność, Kulinariada jest dla ciebie! Zapraszamy wszystkich domowych kucharzy na plenerową imprezę. Pochwalcie się swoją pomysłowością i zdobądźcie sławę Króla i Królowej Kulinariady!
fot. sxc.hu
Jeśli gotowanie cię bawi, a jedzenie sprawia przyjemność, Kulinariada jest dla ciebie! Zapraszamy wszystkich domowych kucharzy na plenerową imprezę. Pochwalcie się swoją pomysłowością i zdobądźcie sławę Króla i Królowej Kulinariady!
Już 11 maja, podczas dorocznego Jarmarku św. Stanisława, będziemy mieli okazję do świetnej zabawy kulinarnej. Wszystko zależy od Was. Przygotujcie potrawę wykorzystując najprostsze i niedrogie produkty, charakterystyczne dla naszego regionu: ziemniaki, mąkę, twarogi, jajka, drób, owoce... Jest szansa, że podczas Kulinariady to właśnie wasz produkt zdobędzie tytuł „Dobre, bo siedleckie” i będzie reprezentacyjnym produktem lub potrawą, promującą Siedlce!
Kulinariada ma szansę stać się świętem smakoszy i miłośników gotowania. Może w niej wziąć udział każdy, kto ma smykałkę do kucharzenia. Zasady są proste:
1. Wypełniacie kupon zgłoszeniowy (dostępny w papierowym i e-wydaniu "TS") i przysyłacie go do Tygodnika (do 5 maja), a potem... pojawiacie się ze swą sztandarową potrawą (lub kilkoma potrawami) w sobotę, 11 maja, na stoisku Kulinariady w centrum miasta, gdzie będzie odbywał się Jarmark.
2. Wasz wysiłek oceni profesjonalne jury złożone z restauratorów oraz Jury Smakoszy, powołane spośród... czytelników!
3. Zgłaszać się można w kategorii indywidualnej lub zespołowej (szkoły, restauracje). Nie ma ograniczeń terytorialnych: zapraszamy wszystkich z terenu byłego województwa siedleckiego!
4. Jakie potrawy można prezentować? Wszystkie przyrządzone z niedrogich produktów dostępnych w naszym regionie: ziemniaków, jajek, mąki, owoców, mleka, twarogów, drobiu, wieprzowiny, wołowiny, warzyw, itp. (mogą to być potrawy obiadowe, desery, przekąski, naleśniki, pyzy, pierogi, a nawet dżemy, itp.).
5. Zwycięzcy otrzymują nagrody - sprzęt kuchenny, wybierzemy też Króla i Królową Kulinariady.
6. Spośród potraw będziemy wybierać także produkty zasługujące na markę „Dobre, bo siedleckie”, promującą Siedlce w kraju i za granicą.
Sponsorem nagród jest AGD SERWIS (Siedlce, ul. 10 Lutego 4/6) - firma z 30-letnią tradycją! – Sam jestem miłośnikiem dobrej kuchni, więc wiem, jak przydatny jest sprzęt ułatwiający gotowanie - mówi Janusz Mucha, właściciel AGD SERWIS. W AGD SERWIS można naprawić sprzęt każdej marki!
UWAGA! Do Kulinariady mogą się także zgłaszać czytelnicy, którzy chcieliby zasiadać w Jury Smakoszy. Wystarczy przysłać swoje zgłoszenie z uzasadnieniem, dlaczego warto wybrać do jury właśnie was (np. kochacie jeść, potraficie dużo zjeść lub wręcz przeciwnie – szukacie wyjątkowych smaków w swym życiu niejadka, itp.). Najciekawiej uzasadnione zgłoszenia mają szansę wprowadzić was do jurorskiego grona!
Jury profesjonalne składa się z: Janusza Kaliniaka (Restauracja JANUSZ), Małgorzaty Borkowskiej (Dwór Mościbrody i Mazowiecka Micha Szlachecka), Suni Gulati (Restauracja Bollywood-Hollywood), Bożeny Polak-Stojanovej (Restauracja Zaścianek Polski i Mazowiecka Micha Szlachecka) oraz Justyny Janusz („Tygodnik Siedlecki” – najlepszy kucharz wśród dziennikarzy i najlepszy dziennikarz wśród kucharzy).
W Jury Smakoszy... możesz być TY! (MZ)
najstarsze
najnowsze
popularne