„Kruche ciastko z masą serową przepisu babci Florentyny” ozdobione herbem Sokołowa Podlaskiego będzie słodką wizytówką miasta. Konkurs na najsmaczniejsze ciastko „Sokół” został rozstrzygnięty dziś (13 kwietnia), w ramach obchodów 590 – rocznicy miasta.
Jarmark wielkanocny zorganizowany dziś w Liceum Salezjańskim różnił się od tych, które co roku w Niedzielę Palmową odbywają się w Sokołowie Podlaskim. Podczas imprezy rozstrzygnięto Konkurs na najsmaczniejsze ciastko „Sokół”. Do rywalizacji zgłoszono 18 wypieków. O trofeum rywalizowały ciastka różnej wielkości przedstawiające sokoła. Było też czekoladowe jajo w bezowym gnieździe.
Było o co walczyć. Jak zapowiedzieli organizatorzy konkuru, zwycięskie ciastko będzie słodkim symbolem miasta.
- Nie wiemy jeszcze, czy będą sprzedawały je cukiernie czy kawiarnie, ale na pewno będzie można je dostać na zamówienie. Ciasteczko będzie w naszym mieście dostępne – mówi współorganizatorka konkursu, dyrektor SOK Maria Koc.
Wygrało ciastko „Sokołek” sporządzone według przepisu sprzed 100 lat przez Zofię Steć, Alicję Chormańską i Martynę Zielonkę.
- To ciastko upiekłyśmy na podstawie przepisu babci Florentyny. Jest to ciasto kruche z masą serową, które babcia moja piekła prawie już sto la temu – mówi Alicja Chormańska.
Panie zmodyfikowały nieco babciny przepis, umieszczając na nim herb miasta Na finał konkursu przyszły ze zdjęciami Babci Florentyny i starym, pożółkłym zeszytem z przepisami. Więcej o konkursie i zwycięzcach XIII Jarmarku Wielkanocnego przeczytacie w najbliższym wydaniu papierowym i e-wydaniu. (jp)