Dań na zimno i gorąco, na słodko i na ostro można było w miniony weekend (30-31 sierpnia) posmakować na podzamczu w Liwie. Ci, którzy przyjechali do Liwa na pewno tego nie żałowali. Oprócz niespotykanych na co dzień potraw, można było posłuchać dobrej muzyki, obejrzeć pokaz kulinarny Tomasza Jakubiaka oraz walkę rycerzy.
Międzynarodowy Turniej Smaków na Zamku w Liwie to kulinarny i organizacyjny sukces. W czasie imprezy promującej kuchnię Wielkiego Gościńca Litewskiego, swoje produkty zaprezentowało tu ponad 50 wystawców, w tym ponad 30 z daniami kulinarnymi. Rozstawione na podzamczu kramy w ciągu dwóch dni odwiedziło prawie dwa tysiące osób.
W czasie imprezy rozstrzygnięto dwa konkursy. Do udziału w konkursie „Na najsmaczniejszą potrawę regionalną na szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego Warszawa-Wilno” zgłosiło się 27 uczestników. Jury pod przewodnictwem Tomasza Jakubiaka, kucharza i dziennikarza kulinarnego, autora programów w telewizji „Kuchnia +”, postanowiło przyznać pierwszą nagrodę i kielich Wojciecha Wielądko Warsztatom Terapii Zajęciowej z Sokołowa Podlaskiego Caritas Diecezji Drohiczyńskie za „karkówkę po myśliwsku”. Do konkursu na „Gościniec z podróży”, czyli najlepszy regionalny podarunek kulinarny ze szlaku Wielkiego Gościńca Litwskiego, zgłoszono 20 produktów. Pierwsze miejsce i kielich Wojciecha Wielądko jury przyznało Ewie Szczęśniak, właścicielce gospodarstwa agroturystycznego w Karczewcu, za kosz ze specjałami regionalnymi „Niezapominajka podróżna”.
Więcej o imprezie na zamku w Liwie w najbliższym papierowym wydaniu „TS”. (sej)