Od ziarenka do bochenka

Węgrów

Stanisław Jastrzębski 2015-09-15 11:18:24 liczba odsłon: 10839

Stoiska z chlebami pszennymi, żytnimi, na zakwasie z różnymi dodatkami stanęły w niedzielę 13 września na Rynku Mariackim w Węgrowie. W każdym stoisku chleb o niepowtarzalnym smaku, bo pieczony przez inną gospodynię. Chleby cieszyły się dużym wzięciem. W niektórych stosikach już po godzinie zostały sprzedane.

Dopełnieniem Mazowieckiego Święta Chleba w Węgrowie były wieńce dożynkowe, ludowe tańce, obrzędowe widowisko i dobra muzyka.  Kto przyszedł, ten nie żałował. Oprócz chleba można było popróbować (i kupić) swojskich specjałów przygotowanych przez gospodynie, m.in.: wędlin, pierogów, słodkich ciast i napojów regionalnych (piwa kozicowego oraz nalewek różnej mocy i smaków).

Więcej w najbliższym papierowym wydaniu „TS”.

Komentarze (0)

Komentarz został dodany

Twój komentarz będzie widoczny dopiero po zatwierdzeniu przez administratora

Dodanie komentarza wiąże się z akceptacją regulaminu

Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.