W najbliższy weekend pod Zamkiem w Liwie odbędzie się III Międzynarodowy Turniej Smaków. Zgłosiło się wielu wystawców, którzy zaprezentują różnorodne kuchnie i potrawy – od swojskich pierogów przez mięsiwa, wędliny, nalewki, ciasta po egzotyczne przysmaki.
Kulinarna impreza rozpocznie się 18 czerwca o godz. 11.00. Specjały będzie można kosztować i kupować. Jak na turniej przystało, odbędą się dwa konkursy kulinarne o puchar Wojciecha Wielądki (autor pierwszej polskiej książki kucharskiej): na najsmaczniejszą potrawę regionalną na szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego oraz na „Gościniec z podróży”, czyli najciekawszy kulinarny prezent, którym po powrocie do domu można obdarować swoich bliskich.
Jury przewodniczy Joanna Jakubiak, mistrzyni w robieniu pierogów, szefowa kuchni w lokalu „Zielony Gar Bistro” w Białymstoku. O godz. 17.00 rozpocznie się jej pokaz kulinarny. Imprezie będą towarzyszyć warsztaty artystyczne i kulinarne. Malowanie w plenerze poprowadzi Anna Lea Chojnacka, artystka, projektantka kolekcji „Moda na Mazowsze”.
O tajnikach kuchni regionalnej opowie Ewa Mitowska, właścicielka gospodarstwa agroturystycznego w Seroczynie. Będzie też można kupić wyroby rękodzieła artystycznego, obejrzeć pokazy walk rycerskich, posłuchać koncertów zespołów muzycznych oraz zwiedzać liwski Zamek.
W niedzielę, 19 czerwca o godz. 10.00 rozpocznie się targ śniadaniowy i piknik nad Liwcem. W programie m.in. gry i zabawy dla rodzin z dziećmi. Organizatorami Międzynarodowego Turnieju Smaków są: Lokalna Organizacja Turystyczna Wielki Gościniec Litewski oraz Muzeum Zbrojownia na Zamku w Liwie. „Tygodnik Siedlecki” jest jednym z patronów medialnych imprezy.