Czym charakteryzuje się dieta o niskim indeksie glikemicznym?

Mazowsze

. 2021-05-05 11:22:25 liczba odsłon: 1597
Artykuł
sponsorowany
.

.

Indeks glikemiczny to fachowe pojęcie, które w słowniku dietetycznym pojawiło się w latach 80. XX wieku. Jest to specjalistyczny wskaźnik, który określa produkty powodujące gwałtowny wzrost glukozy we krwi. Indeks ten automatycznie wyznacza również produkty, które spowalniają ten proces. Nic więc dziwnego, że z myślą o osobach borykających się z cukrzycą czy insulinoopornością powstała dieta o niskim indeksie glikemicznym.

Zasady diety o niskim indeksie glikemicznym

Indeks glikemiczny oraz produkty przedstawiane są w postaci tabeli. Uporządkowane są według tempa wchłaniania cukru. W wielkim uproszczeniu – tabela wyraźnie pokazuje, które z produktów powodują nagły skok cukru w organizmie, a które działają z opóźnieniem. Produkty odznaczające się średnim lub niskim indeksem nie powodują gwałtownych huśtawek glukozy we krwi. Są to właśnie te produkty, na których dietetycy polecają opierać swoje jadłospisy. Dieta o niskim indeksie glikemicznym polega głównie na wyeliminowaniu z posiłków wszystkich komponentów, które charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym.

Jeśli musimy postawić na dietę o niskim indeksie, jednak samodzielnie nie mamy na to czasu, nie znamy się na dietetyce lub po prostu nie lubimy gotować, można wybrać znacznie łatwiejszą opcję, która z pewnością pozytywnie wpłynie na nasz organizm. Tą opcją jest dieta pudełkowa. Wykwalifikowanie dietetycy, dla których w kwestii żywności nie ma trudnych tematów, z pewnością skomponują dla nas idealną dietę o niskim indeksie. Catering dietetyczny Siedlce pozwoli również zaoszczędzić nam sporo czasu i pieniędzy.

Czy dieta o niskim indeksie jest nudna?

Wbrew pozorom, osoby, które są zmuszone do skorzystania z diety o niskim indeksie glikemicznym, nie muszą obawiać się nudy w swoim jadłospisie. Teoretycznie każdy człowiek powinien wyeliminować ze swojej diety komponenty, które powodują skoki cukru, czyli produkty słodkie, węglowodany proste i produkty przetworzone. Dieta o niskim indeksie opiera się na węglowodanach złożonych, wysokowartościowych tłuszczach i białku, warzywach oraz owocach. W diecie cukrzyków, osób z insulinoopornością czy tych, którzy po prostu zdecydowali się na dietę o niskim Ig, nie powinno zabraknąć nasion, orzechów, pełnoziarnistego pieczywa, chudego nabiału, jaj, roślin strączkowych czy surowych owoców. Śniadanie może składać się z jajek w różnej formie, obiady mogą być komponowane z ryb i chudego mięsa w towarzystwie kaszy gryczanej czy jęczmiennej. Jeśli nie możemy obejść się bez słodzonej kawy czy herbaty, z łatwością można skorzystać ze zdrowszych zamienników białego cukru.

 

 

Czytaj także

Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.