Jak prowadzić zdrową dietę w sezonie jesienno-zimowym?

Mazowsze

. 2021-11-26 08:25:44 liczba odsłon: 1195
Artykuł
sponsorowany
.

.

Wielkimi krokami zbliża się sezon jesienno- zimowy, który jest niezwykle wymagający dla każdego organizmu. To właśnie o tej porze roku bardzo często dochodzi do licznych zakażeń, a wszystko przez to, że warunki panujące na zewnątrz przyczyniają się do obniżenia odporności. Czy jest jakiś sposób na to, by mimo trudnych warunków atmosferycznych zadbać o odporność i uniknąć problemów zdrowotnych? Koniczne jest prowadzenie prawidłowej i dobrze zbilansowanej diety. Jak powinna wyglądać? Tego można dowiedzieć się z naszego poradnika.

Jak dieta wpływa na odporność?

Wydawać się może, że to co jemy nie ma większego wpływu na to jak pracuje układ odpornościowy. Warto jednak wiedzieć, że źle zbilansowana dieta prowadzi do licznych niedoborów składników odżywczych. Przez to dochodzi do zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu, co przekłada się na niższą odporność. Organizm staje się bardziej podatny na zakażenia i przeziębienia. Trzeba więc zwracać większą uwagę na to, co znajduje się na talerzu. Konieczne jest dostarczanie do ustroju witamin i minerałów pochodzących z naturalnych źródeł, takich jak warzywa i owoce. Nie można zapomnieć o tym, jak ważne jest to, by w diecie znalazły się również źródła kwasów tłuszczowych i witaminy D, które mają bardzo duży wpływ na to jak ustrój radzi sobie z atakami bakterii i wirusów. Kwasy tłuszczowe i witaminę D można znaleźć w orzechach, nasionach roślin, oleju rzepakowym i lnianym.

Co zrobić gdy brakuje czasu na gotowanie – jak i co jeść?

Niestety wiele osób nie ma czasu na to, by każdego dnia przygotowywać sobie smaczne i zdrowe posiłki. Przez to dieta staje się uboga lub znajdują się w niej węglowodany i złe tłuszcze, które nie mają dobrego wpływu na to jak pracuje cały organizm. Nie mając czasu na to, by gotować lepiej zdecydować się na wykupienie diety, niż sięganie po gotowe dania z supermarketów. Doskonale sprawdza się dieta pudełkowa U Hrabiego. To rozwiązanie polecane każdemu, kto chce się zdrowo odżywiać, ale nie ma na to czasu.

Spożywanie posiłków o regularnych godzinach

Jesienią i zimą bardzo częstym problemem jest senność i brak energii. Może to być spowodowane spożywaniem posiłków o różnych porach. Warto więc zacząć jeść posiłki codziennie o tych samych godzinach, dzięki czemu organizm podzieli sobie zapasy energii na cały dzień. W ten sposób można zachować siły do pracy przez wiele godzin.

Pamiętając o tych kilku zasadach można zadbać o to, by układ odpornościowy pracował prawidłowo nawet w tym najtrudniejszym okresie.

Czytaj także

Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.