Festyn w Repkach: Najsmaczniejsza była pularda

Sokołów Podlaski, Repki

Dariusz Kuziak 2023-05-29 11:26:25 liczba odsłon: 6825

Festyn w Repkach

Pularda z Hołowienek w sosie chrzanowym została uznana za najsmaczniejszą potrawę w konkursie „Bitwa regionów”. Konkurs odbył się w sobotę 27 maja w Repkach podczas Festynu Kulinarnego Smaki Powiatu.

Pularda* z Hołowienek w sosie chrzanowym została uznana za najsmaczniejszą potrawę w konkursie „Bitwa regionów”. Tym samym kulinarną rywalizację wygrało Koło Gospodyń Wiejskich w Hołowienkach przed KGW z Krzemienia oraz KGW z Chądzynia.

Konkurs odbył się w sobotę 27 maja w Repkach podczas Festynu Kulinarnego Smaki Powiatu. Do rywalizacji zgłosiło się kilkadziesiąt kół gospodyń wiejskich. Zgłoszone potrawy oceniała komisja konkursowa w składzie: przewodnicząca - Teresa Nazarczuk, zastępca - Jerzy Błoński, członkowie - Beata Jeżowska i Agnieszka Adynowska.

Koło Gospodyń Wiejskich z Krzemienia, które zajęło 2. miejsce, przygotowało krzemińskiego szczupaka na parze z sosem z miętowej nalewki. Natomiast koło z Chądzynia zapewniło sobie 3. miejsce dzięki bigosowi myśliwskiemu.

Koła, które zajęły trzy nagrodzone miejsca, otrzymały po 2000 zł, 1500 zł oraz 1000 zł. Zwycięskie KGW Hołowienki będzie reprezentować powiat sokołowski w wojewódzkim etapie konkursu.

Pyszności nie brakuje

Konkursowe wyróżnienie otrzymało KGW Wierzbice Górne - za kartacze z pieczarkami i kapustą oraz surówkę z białej kapusty. A także – co zapewne nie było bez znaczenia – za okolicznościowy wiersz:

„W gminie Repki świętowanie, przyjechały piękne panie.

Każde koło dziś gotuje, więc pyszności nie brakuje.

Koło z Wierzbic też staruje i kartacze prezentuje.

Pieczareczka tu króluje i swój region reprezentuje

Babcia takie gotowała I mamusia pokazała

Więc i my dla zacnych gości podajemy te pyszności”.

„Bitwa regionów” to konkurs kulinarny dla kół gospodyń wiejskich organizowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. - Wszystkie potrawy były bardzo smaczne, z inspiracją. Były nowoczesne, ale też takie z naszego dziedzictwa – podsumowała krótko konkurs w Repkach przewodnicząca komisji Teresa Nazarczuk.

Dobre, bo polskie

Wicepremier (i były minister rolnictwa) Henryk Kowalczyk dziękował kołom gospodyń wiejskich, które wzięły udział w konkursie: - Współczuję komisji konkursowej, bo miała zapewne trudny wybór. Ja spróbowałem niektóre potrawy i właściwie jestem najedzony na cały tydzień – żartował z festiwalowej sceny na krótko przed podsumowaniem konkursu i rozdaniem nagród. - Wielkie słowa podziękowania dla kół gospodyń wiejskich, które promują polską żywność. Polska żywność, przyrządzona według znakomitych lokalnych receptur jest najlepsza, najzdrowsza na świecie – przekonywał wicepremier. I apelował: - Kupujmy w sklepach polską żywność. Przygotowujmy też sami potrawy bez dodatków chemicznych w naturalny, tradycyjny sposób. Będzie to najlepsza pomoc dla polskiego rolnictwa.

Do zobaczenia za rok!

Na festynie w Repkach, oprócz wójtów okolicznych gmin, byli także senator Waldemar Kraska, poseł Maciej Górski oraz Anna Kaszuba, do niedawna kierująca siedlecką delegaturą urzędu wojewódzkiego, obecnie dyrektor biura wojewody mazowieckiego.

- Cieszę się, że możemy w Repkach gościć tyle znakomitych kół gospodyń wiejskich. Jest nas coraz więcej. W naszej gminie też od zeszłego roku przybyły dwa koła – mówiła po wręczeniu nagród wójt gminy Repki, Apolonia Stasiuk. - Cieszę się też, że jest z nami tak dużo naszych mieszkańców i gości. Proszę, byście cię częstowali tymi pysznościami, które przygotowały koła.

Jak gospodarz gminy wójt Apolonia Stasiuk zapraszała na grochówkę, żurek, kiełbasę i karkówkę. A ponieważ pogoda była idealna, a na licznych uczestników festynu czekało jeszcze wiele muzycznych atrakcji, na zakończenia dodała: - Życzę wszystkim dzisiaj jeszcze doskonałej zabawy do godziny 24. Gratulacje dla wszystkich i zapraszamy za rok!

 

*Pularda – młoda, nierozwinięta płciowo kura, tuczona w określony sposób celem uzyskania delikatnego i kruchego mięsa, a także nazwa przygotowywanych na bazie jej mięsa potraw. Znana i popularna w kuchni staropolskiej. (za Wikipedia)

Komentarze (1)

Komentarz został dodany

Twój komentarz będzie widoczny dopiero po zatwierdzeniu przez administratora

Dodanie komentarza wiąże się z akceptacją regulaminu

  • najstarsze

  • najnowsze

  • popularne

Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.