Jak on gotuje...
Garwolin
Marek Rybacki – szef kuchni w Restauracji Sulbin pod Garwolinem zajął I miejsce w VII Mistrzostwach Polski w Podawaniu Baraniny, jakie odbyły się w Ustroniu. Garwoliński kucharz stanął na podium wspólnie ze Zbigniewem Łęgowskim, właścicielem restauracji „Spiżarnia” z Warszawy, z którym tworzył zespół GastroArt Team.
W zeszłym roku panowie wywalczyli drugie miejsce w tym prestiżowym dla kucharzy konkursie. Przez kolejne miesiące udoskonalali
i modyfikowali swoje popisowe danie. I tam im wyszła „jagnięcina marynowana w ziołach z czerwoną kapustą i pęczakiem zapiekanym z oscypkiem na ciemnym sosie z gruszką i czerwonym winem”. Brzmi jak poezja, prawda? Nie wiemy, jak smakuje, ale skoro to danie wygrało, to musi smakować doskonale.
W mistrzostwach wzięły udział najlepsze drużyny z Polski. Wygrana Marka Rybackiego i Zbigniewa Łęgowskiego spowodowała, że znaleźli się oni wśród 15 drużyn, które zostały nominowane do Kulinarnego Pucharu Polski 2012. Wśród nich są zwycięzcy najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Szefowi kuchni z Garwolina życzymy oczywiście wygranej!
– Swoje zwycięstwa zawdzięczam m.in. właścicielom restauracji, w której pracuję - Dorocie i Marcinowi Warownym. To oni umożliwiają mi treningi i swobodę działania - mówi M. Rybacki. – Dziękuję również Karolowi Oliwie, mojemu zastępcy, który dobrze radzi sobie z zespołem podczas mojej nieobecności.
M. Rybacki na podium konkursów kulinarnych stawał już niejednokrotnie. W 2011 roku został Mistrzem Europy w przyrządzaniu potraw z karpia. W tym samym roku zwyciężył również w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Kuchnia polska wczoraj
i dziś”, a w latach 2010-2011 zajął
II i III miejsce podczas międzynarodowego konkursu kulinarnego „Festiwal Smaku”.