Piekarnia z duszą

Garwolin

Kamil Waszczuk 2019-04-26 09:01:18 liczba odsłon: 6679
Zofia Kobus, fot. Aga Król

Zofia Kobus, fot. Aga Król

– To piekarnia z duszą. Niewiele jest dzisiaj takich - mówi Dariusz Szubiński, „odkrywca” 75-letniej Zofii Kobus.

Pan Darek jest fotografem, pani Zofia prowadzi piekarnię. Oboje są z Garwolina. Poznali się kilka lat temu. Mężczyzna szukał wtedy dobrego chleba. Innego niż większość. Wyjątkowego. Pewnego dnia przypomniało mu się, że jeden z takich jadł, będąc nastolatkiem. Chodził wtedy do liceum przy Długiej i na przerwach zwykle biegał z kolegami do piekarni Kobusów, znajdującej się 200 metrów od szkoły – przy ulicy Sienkiewicza.

– Kupowaliśmy bochen chleba, łamaliśmy go na kilka części i jedliśmy. Ten smak doskonale pamiętałem,
mimo że minęło już prawie 30 lat. A że słyszałem, że piekarnia nadal istnieje, postanowiłem ją odwiedzić. I nie żałuję – mówi pan Darek.

Zostało Ci do przeczytania 84% artykułu

Aby przeczytać całość kup e-wydanie nr 16/2019:

Komentarze (0)

Komentarz został dodany

Twój komentarz będzie widoczny dopiero po zatwierdzeniu przez administratora

Dodanie komentarza wiąże się z akceptacją regulaminu

Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.