Jak wyposażyć restaurację?

Mazowsze

. 2023-07-05 11:07:15 liczba odsłon: 657
Artykuł
sponsorowany
.

.

Posiadanie bądź prowadzenie własnego lokalu gastronomicznego to marzenie wielu osób. Restauracja to miejsce, gdzie można spełniać swoją pasję do gotowania, eksperymentować z różnymi smakami i tworzyć doświadczenia kulinarne, w których udział biorą goście. Jednak, aby dzielić się swoim talentem kulinarnym i tworzyć wyjątkowe menu, trzeba wyposażyć lokal w profesjonalne urządzenia gastronomiczne.

To podstawa, aby środki finansowe zainwestowane w biznes miały szansę się zwrócić. Urządzenia do gastronomi muszą być profesjonalne i dobrej jakości. Trzeba mieć świadomość, że sprzęt gastronomiczny różni się od tego domowego. Musi posiadać odpowiednią moc i właściwe gabaryty. Wyposażenie gastronomii musi także spełniać wszelkie wymogi narzucone przez sanepid. Co warto wiedzieć, zanim odwiedzimy sklep gastronomiczny ? 

Jakie sprzęty i stoły chłodnicze powinny znaleźć się w profesjonalnej kuchni?

Restauracja może być rentownym biznesem, jeśli opiera się na dobrze przygotowanym biznesplanie, smacznym jedzeniu i profesjonalnie wyposażonym lokalu. Jednak nic łatwo nie przychodzi, a sukces wymaga wysiłku, poświęcenia i mądrego inwestowania. Najlepiej zacząć od zakupu dobrej jakości urządzeń gastronomicznych. Pośród najważniejszych urządzeń są z pewnością piece konwekcyjne używane do pieczenia, grillowania i gotowania na parze. Ich rozmiar warto dopasować do wielkości lokalu i ilości obsługiwanych gości. W lokalu gastronomicznym musi znaleźć się także frytownica i kuchenka. Jeśli planujemy podawać smażone potrawy, takie jak frytki czy skrzydełka z kurczaka, to z pewnością potrzebujemy frytownicy. Podobnie, jak w przypadku pieca, trzeba właściwie dopasować jej rozmiar do potrzeb lokalu. Do swoich potrzeb trzeba także dopasować kuchenkę. Może to być kuchenka gazowa, elektryczna lub kombinacja obu wariantów. Kuchenka powinna mieć odpowiednią liczbę palników i płyt grzejnych do przygotowywania różnych potraw. Urządzenia do gastronomi muszą być dostosowane do danego lokalu, rodzaju serwowanej kuchni i liczby obsługiwanych gości. Tylko wtedy będą w pełni wykorzystywane. Punkty świadczące usługi gastronomiczne powinny także posiadać szafy chłodnicze. Niesamowicie ważne jest, aby posiadać odpowiednią pojemność chłodni do przechowywania świeżych produktów spożywczych. Równie istotna jest zamrażarka niezbędna do przechowywania składników mrożonych, takich jak lody, pieczywo i słodkości do opiekania, czy warzywa i owoce.

Sklep gastronomiczny bez tajemnic, czyli miksery planetarne, blendery i sokowirówki

Wyposażenie lokalu w niezbędne urządzenia gastronomiczne to pierwszy krok, który powinien wykonać przyszły właściciel. Choć duże sprzęty, takie jak piece, zmywarki, wyparzarki, czy chłodnie są niesamowicie ważne, to warto mieć świadomość, że w dużej gastronomii ważną rolę odgrywają także małe sprzęty AGD, które ułatwiają codzienne czynności kuchenne. Są to akcesoria gastronomiczne, takie jak miksery planetarne, blendery, roboty kuchenne, sokowirówki, czy wyciskarki do cytrusów. Mikser jest niezwykle przydatny do ubijania, mieszania i wyrabiania ciasta. Do restauracji warto wybrać mikser o odpowiedniej mocy i różnych prędkościach. Tylko takie urządzenie sprosta wielu potrzebom. Blender może być używany do przygotowywania koktajli, zup, sosów czy puree warzywnego. Tu równie ważną rolę odgrywa moc. Zbyt słaby blender nie poradzi sobie z ogromnym garnkiem kremowej zupy. Z kolei robot kuchenny jest wszechstronnym urządzeniem, które może służyć do krojenia, siekania, mieszania, ucierania, czy tarcia składników. Jest niezwykle pomocny w przygotowywaniu potraw o większej objętości. Z kolei, jeśli w karcie napoi mają pojawić się świeże soki owocowe czy warzywne, urządzenie do wyciskania soków będzie niezbędne. Można wybrać sokowirówkę lub wyciskarkę wolnoobrotową.

 

 

 

Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.