Anna Szpura ze Starej Kornicy została najlepszą gospodynią w plebiscycie Mistrzowie Agro, organizowanym pod honorowym patronatem marszałka Adama Struzika. To nie pierwsza jej nagroda. I zapewne nie ostatnia!
Anna Szpura (fot. arch)
Anna Szpura ze Starej Kornicy została najlepszą gospodynią w plebiscycie Mistrzowie Agro, organizowanym pod honorowym patronatem marszałka Adama Struzika. To nie pierwsza jej nagroda. I zapewne nie ostatnia!
Anna Szpura to kobieta petarda. Od lat działa na rzecz promocji kulinarnej kultury wschodniej Polski. Organizuje warsztaty kulinarne, jest animatorem kultury, prowadzi KGW Korniczanki, wydała wiele publikacji kulinarnych. Do tego ma własną pasiekę „Mała pszczółka”, która należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze (nagroda Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego za miód wielokwiatowy Łąkowy z Kornicy). Przewodniczy też grupie Działamy Lokalnie, jest członkinią stowarzyszenia ,,Kreda” oraz zespołu Korniczanie, prowadzi Galerię Wiejską w Starej Kornicy i Kornicką Akademię Smaku. To tylko część jej zajęć. Czy Anna Szpura ma czas na odpoczynek? Czy w ogóle śpi?
– Śpię i mam czas – śmieje się. – Właśnie wróciłam z próby, bo przygotowujemy koncert. Zaraz wypiję herbatę i biorę się za odpisywanie na maile. Jak podkreśla, nie jest zmęczona, bo robi to, co kocha.
– Robię to, bo chcę. Bo czerpię z tego radość. Uwielbiam gotować i tą pasją dzielić się z innymi. Od co najmniej piętnastu lat zajmuję się odtwarzaniem starych i zapomnianych zwyczajów kulinarnych. Tworzę także własne przepisy. Niedawno prowadziłam warsztaty w szkole gastronomicznej w Leśnej Podlaskiej. To była ogromna przyjemność. Robiliśmy zaguby, czyli pierogi z ziemniakami, a także korowaje weselne. A korowaje uczniów były piękniejsze od moich.
najstarsze
najnowsze
popularne