reklama

Pomarańczowe kluski z kurdybankiem wygrały!

Łosice, Stara Kornica

Milena Celińska 2020-05-22 14:00:00 liczba odsłon: 730

fot.arch. Anna Szpura

Weronika Szpura z KGW Korniczanki ze Starej Kornicy wygrała konkurs kulinarny, który zorganizował Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi.

reklama

Na konkurs trzeba było przygotować przepis kulinarny z wykorzystaniem żywności uchronionej przed wyrzuceniem lub pozostałej z innego posiłku. Nagrodę główną zdobyła Weronika Szpura z KGW "Korniczanki" ze Starej Kornicy. Jej przepis pokonał ponad 100 innych przepisów, które zgłoszono do konkursu z całej Polski.

- Wszystkie receptury były bardzo oryginalne. Przeważały wariacje na temat klusek, zapiekanek, omletów i pasztetów – proste i szybkie do przyrządzenia – mówi Jacek Żukowski, koordynator projektu.

Przepis na pomarańczowe kluski z kurdybankiem prezentowaliśmy niedawno na łamach Tygodnika Siedleckiego.

 

Pomarańczowe kluski z kurdybankiem

Składniki:

  • ugotowane ziemniaki (mogą być pozostałe z obiadu)
  • mąka ziemniaczana
  • sól
  • gotowana marchewka (może być z wywaru na zupę)
  • jaja (1 szt. na 0,5 kg przekręconych przez maszynkę ziemniaków i marchewki)

 

Przygotowanie:

Ziemniaki i marchewkę przekręcić przez maszynkę. Przygotować taką samą ilość marchewki i ziemniaków Masę połączyć, dodać jajo i lekko posolić (trzeba mieć na uwadze to, że do gotowania ziemniaków i marchewki mogła być dodana sól). Zlepić kulę, rozpłaszczyć i zaznaczyć cztery części. Czwartą część wyjąć i dołożyć do pozostałych, a w to miejsce dosypać mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, aby wypełniła czwartą część. Zagnieść ciasto i formować kluski (podobnie jak kluski śląskie). Ugotować. Podawać z sałatką z pokrzywy i bluszczyka kurdybanka. Można także przygotować jakieś mięsko. Ozdobić ziołami.

 

Do klusek z kurdybankiem Weronika Szpura poleca sałatkę z pokrzywy i bluszczykiem kurdybanka

Składniki

  • 50 średniej wielkości listków pokrzywy
  • 10 średniej wielkości szczypiorków
  • 30 gałązek bluszczyka kurdybanka
  • 20 średniej wielkości listków sałaty

 

Sos:

  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub lnianego tłoczonego na zimno
  • szczypta soli
  • szczypta suszonego tymianku

 

Składniki połączyć. Przygotować godzinę przed dodaniem do sałatki.

Komentarze (2)

Komentarz został dodany

Twój komentarz będzie widoczny dopiero po zatwierdzeniu przez administratora

Dodanie komentarza wiąże się z akceptacją regulaminu

  • najstarsze

  • najnowsze

  • popularne

reklama
Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.