Jajo doskonałe

Mazowsze

Edyta Zdunek 2023-04-08 08:49:03 liczba odsłon: 1135
Jakie tajemnice kryje w sobie jajko? Opowiada prof. dr hab. Barbara Biesiada-Drzazga z UPH w Siedlcach. Fot. Aga Król

Jakie tajemnice kryje w sobie jajko? Opowiada prof. dr hab. Barbara Biesiada-Drzazga z UPH w Siedlcach. Fot. Aga Król

Jajko jest uznawane za najdoskonalszy w przyrodzie pokarm pochodzenia zwierzęcego.

Czy wiecie, że konstrukcja jajka była inspiracją do opracowania techniki budowy kopuł kościelnych? Albo że żółtko jest wykorzystywane do tworzenia farb wodoodpornych, a ajerkoniak może być lekarstwem na miażdżycę? Jakie jeszcze tajemnice kryje w sobie jajko? Zapytaliśmy o to ekspertkę w tej dziedzinie prof. dr hab. Barbarę Biesiadę-Drzazgę z Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach

- Jajka są nazwane cudem natury...

– Jaja są jednym z najwartościowszych pokarmów dla człowieka, jakie stworzyła natura. Ich podstawową rolą jest podtrzymywanie gatunku. Pod skorupą znajdują się wszystkie składniki niezbędne do powstania nowego życia – białka, tłuszcze, witaminy, mikro- i makroelementy. Rozwijający się zarodek pobiera z żółtka substancje odżywcze, białko chroni go przed wyschnięciem i czynnikami chorobotwórczymi, komora powietrzna umożliwia  wymianę gazową i oddychanie, a skorupa zamyka jajo od zewnątrz, nadaje mu kształt. Taka budowa umożliwia spełnienie podstawowej roli jaja, jaką jest wydanie potomstwa. Z punktu widzenia człowieka natomiast jajko to jeden z najdoskonalszych pokarmów  pochodzenia zwierzęcego. Człowiek od dawien dawna wykradał jaja z gniazd, uznając je za cenne pożywienie. Początkowo zjadano jaja różnych gatunków ptaków – indycze, gęsie, żurawie, a nawet wronie. Z czasem w tej rywalizacji zwyciężyła kura, a w krajach azjatyckich kaczka. Dzisiaj można powiedzieć, że z wyjątkiem Hindusów, jaja zjadają wszyscy. Najwięcej jaj spożywamy oczywiście w okresie świąt wielkanocnych, gdyż to jajko stanowi podstawową potrawę na świątecznym stole. Każdy Polak zjada rocznie średnio około 180 jaj. W zasadzie nie różni się od pozostałych Europejczyków. Dlaczego jaja stały się codziennym elementem naszego jadłospisu, spożywanym w różnej ilości i w różnej formie? Najprościej można powiedzieć, że jaja karierę zawdzięczają walorom odżywczym, łatwemu i szybkiemu przygotowaniu do spożycia, długiemu okresowi przechowywania i niezbyt wygórowanej cenie.

- Co tak naprawdę kryje w sobie jajo?

– Składa się z trzech zasadniczych części: białka, żółtka i skorupy. Każdy z tych elementów ma inne właściwości, budowę i skład chemiczny. Białko ze względu na skład aminokwasowy jest uznawane za pełnowartościowy, najdoskonalszy na świecie produkt żywnościowy  pochodzenia zwierzęcego. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, których człowiek nie potrafi sam wytwarzać, a które są niezbędne do wzrostu i regeneracji wszystkich komórek organizmu, w tym mięśni i tkanki nerwowej. W przypadku osób starszych wysokiej jakości białko może zapobiegać zwyrodnieniu mięśni szkieletowych i chronić przed niektórymi zagrożeniami dla zdrowia, związanymi ze starzeniem się. W żółtku występują właściwie wszystkie witaminy, z wyjątkiem witaminy C. Jaja są bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, E, D, K, a także witamin grupy B, szczególnie B2 i B12. Jaja są również cennym źródłem wielu mikro– i makroelementów, głównie magnezu, żelaza, potasu, fosforu i wapnia. Badania ostatnich lat wskazują, że jaja zawierają dziesiątki składników biologicznie aktywnych. Do najważniejszych z nich można zaliczyć np. lizozym. Jest on niezwykle silną substancją bakteriobójczą i antywirusową. Ma zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym jako naturalny antybiotyk oraz w przemyśle spożywczym, jako naturalny ekologiczny biokonserwant żywności, np. mleka w proszku, odżywek dla dzieci, soków owocowych oraz żółtych serów. Ponadto właściwości lizozymu przyczyniają się do gojenia ran, szczególnie oparzeniowych. Należy dodać, że traci on swoje właściwości po przedostaniu się do białka. W żółtku jajka znajduje się również luteina, która pozytywnie wpływa na nasz wzrok oraz chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV oraz foswityna, która przyczynia się do hamowania wielu schorzeń, w tym nowotworowych i chorób krążenia.

Cały wywiad przeczytacie w świątecznym wydaniu "Tygodnika Siedleckiego" nr 14 (kup        e-wydanie)

Komentarze (3)

Komentarz został dodany

Twój komentarz będzie widoczny dopiero po zatwierdzeniu przez administratora

Dodanie komentarza wiąże się z akceptacją regulaminu

  • najstarsze

  • najnowsze

  • popularne

Czytaj także

Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.